Förslag
Artikel 17:175 2017-06-27 Skriv ut

Sänkt bolagsskatt och begränsade ränteavdrag mm

Se även artikel 18:107 och 18:108.

Regeringen har skickat ett förslag om nya skatteregler för företagssektorn på remiss. Förslaget innehåller bland annat sänkt bolags- och expansionsfondsskatt, avdragsbegränsningar för räntekostnader och ändrade regler för värdeminskningsavdrag för hyreshus.

Tidigare utredning

Under 2014 lämnade Företagsskattekommittén sitt slutbetänkande med förslag om bland annat ränteavdragsbegränsningar och finansieringsavdrag (se 14:191). Förslagen fick dock mycket kritik. Regeringen har nu tagit tag i frågorna och skickat två nya alternativa förslag på remiss.

Olikformig behandling av ränta och utdelning

Syftet med ändringarna är att minska den olikformiga behandlingen av kostnad för lånat kapital (ränta) och kostnaden för eget kapital (utdelning) i bolagssektorn. Enligt dagens regler är räntekostnader avdragsgilla medan utdelning inte är avdragsgill, vilket kan leda till att företag föredrar att finansiera verksamheten med lån istället för med eget kapital. Detta leder till lägre soliditet och större sårbarhet för företag med hög belåning.

Avdragsbegränsning och skattesänkning mm

För att komma till rätta med ovanstående olikformighet föreslår regeringen begränsningar av avdragsrätten för räntekostnader. Samtidigt föreslås en sänkning av bolagsskatten och expansionsfondsskatten, vilket enligt regeringen förväntas ha en positiv effekt på tillväxten. Regeringen föreslår även ändrade regler för värdeminskningsavdrag för hyreshus. För begränsningarna av ränteavdragen lägger regeringen fram två olika alternativ.

Vilka omfattas?

De nya reglerna gäller juridiska personer. Svenska handelsbolag som bara har fysiska personer som ägare omfattas dock inte av bestämmelserna.

Ränteavdrag – alternativ 1

Det första alternativa förslaget om ränteavdragsbegränsningar innebär att avdrag för ett negativt räntenetto får göras med högst 35% av avdragsunderlaget . Avdragsunderlaget utgörs av ett skattemässigt EBIT (Earnings Before Interest and Tax).

Avdrag för negativt räntenetto = 35% x EBIT

Avdragsunderlaget (EBIT) beräknas på följande sätt:

EBIT =

Skattemässigt överskott före ränteavdrag

+ ränteutgifter

– ränteinkomster

– överskott från andelar i svenska handelsbolag

– överskott från utländska delägarbeskattade juridiska personer

Ränteavdrag – alternativ 2

Det andra alternativa förslaget om ränteavdragsbegränsningar innebär att ett negativt räntenetto får dras av med högst 25% av avdragsunderlaget . Avdragsunderlaget i alternativ 2 utgörs av ett skattemässigt EBITDA (Earnings Before Interest and Tax, Depreciation and Amortization).

Avdrag för negativt räntenetto = 25% x EBITDA

Avdragsunderlaget (EBITDA) beräknas på följande sätt:

EBITDA =

Skattemässigt överskott före ränteavdrag

+ ränteutgifter

– ränteinkomster

+ årets skattemässiga värdeminskningsavdrag*

– överskott från andelar i svenska handelsbolag

– överskott från utländska delägarbeskattade juridiska personer


* (direktavdrag för t ex förbrukningsinventarier får inte öka avdragsunderlaget)

Förenklingsregel

Regeringen föreslår en förenklingsregel som ska gälla oavsett vilket av alternativen för huvudregeln som väljs. Förenklingsregeln innebär att ett negativt räntenetto får dras av upp till 100 000 kr (istället för 35% av EBIT eller 25% av EBITDA). För företag i intressegemenskap gäller beloppsgränsen för företagens sammanlagda räntenetto.

Avdrag för negativt räntenetto = max 100 000 kr

Företag ska enligt förslaget om förenklingsregeln anses vara i intressegemenskap med varandra om det finns koncernbidragsrätt mellan företagen.

Kvarstående räntenetto

Om ett företag inte har kunnat göra avdrag för hela sitt negativa räntenetto får det kvarstående räntenettot sparas och dras av kommande beskattningsår om det då finns utrymme för avdrag (efter att årets negativa räntenetto dragits av). Kvarstående räntenetto ska få sparas i högst sex år.

Om det bestämmande inflytandet över företaget övergår till ny ägare upphör rätten att utnyttja kvarstående räntenetto.

Sänkt bolags- och expansionsfondsskatt

Inkomstskatten för juridiska personer (bolagsskatten) föreslås sänkt från 22% till 20%.

Expansionsfondsskatten föreslås också sänkt från 22% till 20%.

Värdeminskningsavdrag på hyreshus

Enligt Skatteverkets normalprocentsats får värdeminskningavdrag på hyreshus göras med 2% per år. Regeringen föreslår att ett primäravdrag för värdeminskning på hyreshus införs för de första fem åren efter att byggnaden färdigställts. Primäravdraget innebär att ytterligare 2% per år får göras i värdeminskningsavdrag under de första fem åren.

Periodiseringsfond

Regeringen föreslår också att underlaget för avsättning till periodiseringsfond för juridiska personer ska ändras på grund av de föreslagna ränteavdragsbegränsningarna.

Avsättning till periodiseringsfond ska enligt förslaget få göras med 25% av följande underlag:

Överskott före avsättning till periodiseringsfond

+ avdrag för negativt räntenetto

+ avdrag för kvarstående räntenetto

– 13/7 av negativt räntenetto som dragits av hos svenskt handelsbolag eller utländsk delägarbeskattad juridisk person i samma utsträckning som delägaren har del i resultatet från andelarna i dessa.

Schablonintäkt på periodiseringsfond

Juridiska personer ska enligt dagens regler ta upp en schablonintäkt på avsättningar till periodiseringsfond. Schablonintäkten är 72% av statslåneräntan multiplicerad med summan av avsättningarna till periodiseringsfond.

Regeringen föreslår att schablonintäkten ska beräknas utifrån 100% av statslåneräntan.

Återföring av periodiseringsfond

För att den sänkta bolagsskatten inte ska leda till oönskad skatteplanering föreslår regeringen att reglerna för återföringar av periodiseringsfond ändras för juridiska personer. När avsättningar till periodiseringsfond som gjorts vid beskattningsår som börjar före 1 juli 2018 ska återföras ska de multipliceras med 110% om återföringen görs efter att de nya reglerna trätt i kraft.

Underskottsavdrag

Regeringen föreslår en tillfällig begränsning av juridiska personers underskottsavdrag. Inrullade underskott från tidigare beskattningsår ska enligt förslaget få dras av med högst 50% av:

Överskott före underskottsavdrag

+ avdrag för negativt räntenetto

+ avdrag för kvarstående räntenetto

+ avsättning till periodiseringsfond

– återföring av periodiseringsfond

Den del av underskottet som inte får dras av får rullas vidare till följande år.

Ikraftträdande

De nya reglerna föreslås träda i kraft 1 juli 2018.

Finansdepartementets promemoria Fi2017/02752/S1

Kommentar:

Som jämförelse kan det det vara intressant att känna till vad företagsskatten (bolagsskatten) är i några andra länder. För närvarande gäller följande ungefärliga procentsatser:

Sverige

22%

Norge

24%

Danmark

22%

Finland

20%

Island

20%

Storbritannien

19%

Tyskland

30%

Frankrike

33%

USA

40%

Ryssland

20%

Indien

30%

Observera att detta är ungefärliga procentsatser. I många länder gäller, liksom i Sverige, undantag och speciella beräkningsregler för t ex skatteunderlaget.

Begränsad tillgång

BL Info Online är en betaltjänst från Björn Lundén Information AB.

Denna artikel har delats med dig och du kan därmed läsa artikeln i sin helhet. Du har dock begränsad tillgång till övriga delar av tjänsten.

Du som redan har tillgång kan gå till inloggningssidan.

Köp tjänsten

Klicka här för att köpa tjänsten i vår webbutik. Efter köpet får du direkt tillgång till tjänsten.

Prova gratis

Prova tjänsten inklusive vår nyhetspärm och vår frågeservice gratis i en månad. Läs mer