Rättsfall
Artikel 16:80 2016-03-24 Skriv ut

Dömdes för fejkad budgivning på en bostadsrätt

En fejkad budgivning på en bostadsrätt ledde till skadestånd på 200 000 kr och dagsböter.

För låga bud...

Ett par sålde sin bostadsrätt i Solna för 3 260 000 kr. Utgångspriset för bostadsrätten var 3 400 000 kr. Budgivningen inleddes genom att en person bjöd 3 000 000 kr. Dottern till säljarna tyckte att det var alldeles för lite, så hon lämnade två bud under uppdiktat namn, ett på 3 100 000 kr och ett på 3 175 000 kr dagen därpå. Den första budgivaren gav upp, men köparna gick in och la ett bud på 3 200 000 kr. Dagen därpå lämnade dottern ytterligare ett bud, den här gången på 3 250 000 kr. Därefter bjöd köparna 3 260 000 kr och fick bostadsrätten för detta pris.

Misstanke om fusk

Köparna misstänkte att det förekommit falska bud i samband med försäljningen och polisanmälde därför säljarna samt begärde skadestånd. De begärde att få ut budgivningshistoriken hos mäklaren och enligt denna historik framgick att de bud, som senare skulle visa sig vara fejkade, hade lämnats av en person med påhittat namn. Polisen hade genom sökningar i olika register inte lyckats hitta någon person med budgivarens namn. Buden lämnades per mejl, men budgivaren uppgav också ett mobilnummer, vilket enligt uppgifter som åklagaren fick fram var registrerat på dottern till säljarna.

Skadestånd

Högsta domstolen ansåg att priset på grund av den fejkade budgivningen blivit åtminstone 200 000 kr för högt, och dottern dömdes att betala detta belopp som skadestånd för bedrägeriet. Dessutom dömdes hon till villkorlig dom och 50 dagsböter. Hon blev också ålagd att betala motpartens rättegångskostnader. Föräldrarna ansågs ha varit ovetande om dotterns agerande och blev aldrig åtalade.

Högsta domstolens B5336-14

Begränsad tillgång

BL Info Online är en betaltjänst från Björn Lundén Information AB.

Denna artikel har delats med dig och du kan därmed läsa artikeln i sin helhet. Du har dock begränsad tillgång till övriga delar av tjänsten.

Du som redan har tillgång kan gå till inloggningssidan.

Köp tjänsten

Klicka här för att köpa tjänsten i vår webbutik. Efter köpet får du direkt tillgång till tjänsten.

Prova gratis

Prova tjänsten inklusive vår nyhetspärm och vår frågeservice gratis i en månad. Läs mer